Mijn favorieten

Je droomwoning is van jou. En nu?

Hèhè het is eindelijk gelukt je droomwoning te kopen. Gefeliciteerd! Jij gaat nu natuurlijk niets liever dan klussen of er gewoon intrekken. Maar helaas is het nog niet zover. Je moet nog een aantal stappen doorlopen voordat het huis écht van jou is. Wil je weten wat er nog moet gebeuren? Lees dan deze blog.

De opmaak van de koopovereenkomst

Je krijgt van ons een bevestiging waarin alle belangrijke afspraken staan. Denk aan de koopsom, de eventuele voorbehouden (of je wel genoeg hypotheek krijgt bijvoorbeeld), de gewenste opleverdatum en de eventueel over te nemen roerende zaken. Voor het opmaken van de voorlopige koopovereenkomst hebben we nog wat persoonlijke gegevens van je nodig. Je complete adres, je burgerlijke staat en een kopie van je legitimatiebewijs.

De koopovereenkomst ondertekenen
De voorlopige koopovereenkomst sturen wij naar jou en de verkoper. Kijk even goed of alles erin staat zoals is afgesproken. Alles oké? Zet dan een krabbel en stuur de overeenkomst terug naar ons. Je krijgt dan zo snel mogelijk hiervan een kopie.

Kies een notaris
Omdat jij de notariskosten betaalt, bepaal jij ook wie de notaris wordt. Het beste kies je een bekende notaris of eentje die om de hoek ligt. Het is verstandig om een paar offertes op te vragen. De prijzen kunnen nogal uiteen liggen. De notaris van jouw keuze krijgt uiteraard ook een kopie van de koopovereenkomst. Nu kan hij alles in gang gaan zetten voor de overdracht van het huis.

Sluit een hypotheek af
Het is verstandig je bij het afsluiten van een hypotheek te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij zorgt voor een passende hypotheek. En kijkt ook naar het stukje dat betaald moet worden uit eigen middelen. Hierin wordt ook samengewerkt met een gerenommeerd, onafhankelijk en objectief hypotheek advieskantoor die jou in dit gehele traject kunnen begeleiden. Als alles geregeld is, zorgt de hypotheekadviseur voor de aanvraag en het aanleveren van de stukken bij de notaris.

Gekocht onder voorbehoud?
Is er een financieringsvoorbehoud, dan moet een taxateur de waarde van jouw nieuwe woning bepalen. Maak hiervoor een afspraak. Is de waarde van de woning te hoog en lukt het dus niet de hypotheek af te sluiten? Dan kun je de koop ontbinden. En zit je nergens aan vast.

Heb je de woning onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring gekocht? Zorg er dan voor dat een bouwkundig inspecteur een bouwtechnische keuring uitvoert. Hij checkt de staat van onderhoud en eventuele gebreken. Na de keuring weet jij precies wat alles gaat kosten. Zijn deze kosten te hoog? Dan kun je ook onder de koop van het huis uit.

Let altijd wel goed op de datum in de koopovereenkomst voor de ontbindende voorwaarden. Ben je voorbij deze datum? Dan is de koop definitief. Zijn er geen voorbehouden? Dan is na 3 dagen wettelijke bedenktijd het huis van jou.

Eindinspectie en sleuteloverdracht
Net voor de officiële overdracht bij de notaris wordt een eindinspectie gedaan. Dan loop je een rondje door het huis en check je op gebreken en achtergebleven spullen. Ook noteren jullie de meter- en waterstanden. De notaris zorgt ervoor dat alles officieel wordt overgezet en dat alle kosten zijn verrekend. Denk aan kosten koper, notariskosten en overdrachtsbelasting. Jij moet wel zelf zorgen voor een opstalverzekering. Als de verkoper en jij de handtekening gezet hebben, is je droomhuis écht van jou. Van harte gefeliciteerd en veel woongeluk!

Heb je vragen over deze blog of wil je iets anders weten?
Neem dan contact op met M3 Makelaardij, Godsweerdersingel 33 in Roermond via info@m3makelaardij.nl of 0475 33 00 51. Of neem een kijkje op www.m3makelaardij.nl.